Stegepanden er ofte et af de mest brugte redskaber i køkkenet, og måske endda et af de mest elskede. Udvalget i både materialer og typer af pander er dog bredere end nogensinde før, så hvilken skal du vælge? Denne guide giver dig information om alt fra materialer, vedligeholdelse og anvendelsesområder til de forskellige typer pander – så du kan finde den, der passer til dig.

Gjutjärnspanna

EN TROGEN FÖLJESLAGARE

Med den rette vedligeholdelse kan en støbejernspande følge dig gennem livet. Nogle støbejernspander er endda gået i arv gennem generationer! Takket være den porøse overflade kan panden absorbere fedt, som efter en tids brug skaber en naturlig non-stickoverflade og beskytter panden mod rust. Materialet kan tage et stykke tid at varme op, men når det først har nået temperaturen, fordeler det varmen jævnt. Derfor kan du med fordel stege ved lidt lavere varme. I din støbejernspande kan du tilberede det meste lige fra hakket kødsauce til sauterede grøntsager. Når først du har investeret i en støbejernspande, kan du få en holdbar og trofast følgesvend resten af livet!

Sådan passer du på din støbejernspande:

Du behøver ikke at bruge opvaskemiddel når du rengør din støbejernspande. Dette kan opløse den opbyggede belægning. Varmt vand og en opvaskebørste er nok. Synes du at panden føles "tør", kan du smøre den med lidt olie. Tør derefter det overskydende af med køkkenrulle. Din støbejernspande vil føles som ny!

Sådan passer du på din støbejernspande

Du behøver ikke at bruge opvaskemiddel når du rengør din støbejernspande. Dette kan opløse den opbyggede belægning. Varmt vand og en opvaskebørste er nok. Synes du at panden føles "tør", kan du smøre den med lidt olie. Tør derefter det overskydende af med køkkenrulle. Din støbejernspande vil føles som ny!

Kulstofstål

KOKKENES FAVORIT

Kulstofstålpander har længe været favoritter i restaurantkøkkener og er også stigende i popularitet blandt hjemmekokke. Panden er lavet af hovedsageligt kulstof men også noget jern, hvilket giver egenskaber, der er perfekte til madlavning, der kræver høj præcision. Ligesom støbejernskedlen skal kulstofstålpanden brændes ind. Det gør panden mørkere, næsten sort, hvilket forbedrer pandens stegeegenskaber. Det er altså en pande, der har godt af at blive brugt ofte og meget! Kulstofstålpanden tilpasser sig hurtigt til temperaturændringer, hvilket er fantastisk, når du skal stege det perfekte stykke kød. Det er dog godt at tænke på at varme den omhyggeligt op, så panden ikke "slår sig" og får en ujævn bund.

Sådan passer du på din kulstofstålpande

Ligesom støbejernspanden bør du aldrig rengøre panden i opvaskemaskinen eller med opvaskemiddel, det ødelægger den belægning du har opbygget. Lad panden køle af først og brug derefter varmt vand. Tør altid panden med et viskestykke for at forhindre rust. Undgå også hurtige temperaturforskelle, da panden reagerer hurtigt på dette og kan få stålet til at "slå sig".

Brænd din kulstofstålpande ind

Før du begynder at bruge din kulstofstålpande, skal du brænde den ind. Sørg for, at panden er ren og tør, og lad den varme op. Når det begynder at ryge lidt af panden, kan du fordele lidt neutral olie på. Fortsæt med at fordele olie, cirka 5-6 gange burde være nok. Panden skulle nu være helt sort. Lad derefter gryden køle af og tør den resterende olie af med køkkenrulle. Færdig!

Rustfrit stål

NÆSTEN SOM AT GRILLE

Der er selvfølgelig en del ting, der adskiller en rustfri pande og grilning fra hinanden, men de har faktisk også noget tilfælles. Fordi stålet ikke har åbne porer, betyder det, at fedtet ikke sætter sig i panden. Derfor skal du altid tilsætte fedtstof som olie eller smør for at undgå at brænde maden på. Men ligesom ved at grille, kan råvaren stadig klæbe først. Vent derfor til råvaren er stegt, før du vender den, så porerne når at lukke sig, og der skabes en stegt overflade.

En pande i rustfrit stål passer godt til en række retter, fra stegt laks til pastasaucer. En pande i rustfrit stål har hurtig og jævn varmefordeling, så du kan begynde at lave mad næsten med det samme. Der er forskellige former for konstruktion på denne pande, men du får den bedste varmefordeling med den såkaldte sandwichbund. Med sådan en bund veksles aluminium og rustfrit stål, hvor aluminiummet giver hurtig varmeafledning og stålet giver holdbarhed og magnetiske egenskaber.

Non-stick

NEM TILBEREDNING

En non-stickpande lever virkelig op til sit navn. Hvis du har problemer med, at visse ingredienser sætter sig fast, når du steger dem, er en non-stickpande perfekt. Derudover kræves der meget lidt, hvis overhovedet noget, fedt ved stegning. Panderne er dog følsomme over for høje temperaturer, som kan beskadige belægningen. Derfor egner de sig bedre til tilberedning af grøntsager og fisk, som ikke har brug for lige så høj varme som andre ingredienser. Selv til pandekager er en non-stickpande et rigtigt højdepunkt! På grund af følsomheden over for høje temperaturer har non-stickpander ikke særlig lang levetid. Hvis du bemærker, at belægningen begynder at løsne sig, er det tid til at skifte panden. Hvis du ikke vil skulle vælge mellem non-stick og lang levetid, kan du se på hårdadoniseret aluminium. Processen skaber en holdbar og hård stegepande, uden at miste non-stickeffekten.

Sådan passer du bedst på din non-stickpande

Brug kun redskaber af træ, plastik eller silikone for at undgå at beskadige pandens overflade. Lad panden køle af før rengøring. Skyl den derefter under varmt vand og brug opvaskemiddel for at få den ren. Brug aldrig ståluld eller opvaskemaskine til rengøring, det kan beskadige belægningen.

Keramisk belægning

LIDT HÅRDERE

En stegepande med keramisk belægning ligner non-stickpanden, men kan tåle meget højere temperaturer uden at beskadige belægningen. De er hårdere og mere holdbare, men har stadig effekten af non-stick. Hermed kan du bruge mindre fedt, når du laver mad, uden at maden brænder på. Fordi den keramiske belægning kan tåle højere varme, er den velegnet til brug ved stegning af kød, for eksempel oksetern eller kylling.

Sådan passer du på stegepander med keramisk belægning

Brug helst redskaber lavet af træ, plastik eller silikone for ikke at beskadige belægningen. Ved rengøring skal du først lade panden køle af og derefter rengøre under varmt vand med opvaskemiddel.

Discover our brands

Hvilken type pande skal jeg vælge?

Der er masser af forskellige anvendelsesmuligheder, når det kommer til stegepander. Et tip er at tænke over, hvilken type madlavning du laver mest, og så vælge en stegepande ud fra det. Nedenfor oplister vi de mest almindelige typer og deres anvendelsesområder.

Sautérpande

Karakteristisk for en sautérpande er de høje, lige kanter, som ofte har tilhørende låg. Med andre ord det bedste fra en stegepande og en kasserolle. Dette er en pande, der er perfekt til at braisere eller sautere, men også fungerer godt til at stege eller koge i. Takket være de høje kanter er denne type pande perfekt til retter, der er lidt mere saftige, såsom en pastasauce eller en kyllingegryderet.

Stegepande

Måske den mest almindelige pande i hjemmekøkkenet. Den klassiske model har lidt højere, afrundede kanter, der gør, at maden nemt kan glide fra panden over på tallerkenen. Denne type fungerer som en allround pande i køkkenet og kan derfor bruges til det meste lige fra stegning af fisk og kylling til æg og grøntsager.

Grillpande

Tag grillen med ind i køkkenet! Grillpanden har forhøjninger, der giver råvaren de klassiske grillstriber. Overløbet af olie ender således i bunden af panden. Disse pander er ofte lavet af støbejern til at modstå rigtig høje temperaturer. Perfekt til alt, hvad du kan lide at grille - stegt kød, grøntsager eller grillet ost.

Wokpande

Wokpanden har en bred bund og kanter, der vender udad. Som navnet afslører, er denne type pande perfekt til wokstegning, men også risretter. Takket være de høje kanter kan du nemt flytte rundt på indholdet. En pande, der passer perfekt, når det kommer til madlavning, der skal mætte mange munde!

Støbejernsgryder

Støbejernsgryden kan bruges til meget. Begynd at tilberede en dejlig gryderet på komfuret og lad den så blive færdig i ovnen. Eller hvorfor ikke prøve at bage brød i gryden?

Lergryder

Den klassiske lergryde har eksisteret længe, den kaldes endda en stegeso. Med denne gryde kan du tilberede al slags mad, for eksempel kylling med rodfrugter. Forbered dine ingredienser, kom dem i gryden og sæt den derefter i ovnen. Så bliver det ikke meget nemmere!

Our pans & pots selection

  • Demeyere Sauteuse uden låg 24 cm, 3,3 l Atlantis 7

    1 899 DKK
  • Demeyere Kasserolle Mini 12 cm, 0,6 l

    199 DKK
  • ZWILLING Gryde Pico med glaslåg 1 l 14 cm

    239 DKK
  • Scanpan Bradepande Fusion 5 roaster induktion 35 x 24 cm

    2 099 DKK
  • Scanpan Sautérpande Pro IQ med låg 28 cm

    2 599 DKK
  • Staub Gryde La Cocotte rund dyb 24 cm, 4,8 l

    2 299 DKK
  • Dorre Støbejernsgryde Gretl

    699 DKK

    +1 farve

  • Smeg Stegepande diameter 24 cm

    995 DKK

    +1 farve

  • Culimat Stegepande Culimat Non-stick Mathias Dahlgren, 28 cm 5-Ply

    1 189 DKK
  • Culimat Sautépande Culimat Mathias Dahlgren, 18 cm 5-Ply

    839 DKK
  • Culimat Wok Culimat Mathias Dahlgren, 30 cm 5-Ply

    1 399 DKK
  • Culimat Stegepander Culimat 28 & 20 cm Mathias Dahlgren C3+ 5-Ply sæt med 2 stk.

    2 199 DKK
  • Demeyere Stegepande 28 cm Alu Pro 5

    899 DKK
  • Demeyere Sautérpande med låg 28 cm Alu Pro 5

    1 299 DKK
  • Ballarini Stegepande Ballarini 28 cm

    749 DKK
  • Markus Aujalay Stegepande Classic 28 cm

    599 DKK